Na jugozapadu grada Zagreba u Gradskoj četvrti Novi Zagreb-Zapad smjestilo se naselje Lučko i istoimeni nogometni klub osnovan 1931.g., te moderni stadion kapaciteta 1430 natkrivenih sjedalica, izgrađen tijekom 2008. i 2009. godine. U bogatoj povijesti kluba najveći rezultati postignuti su u samostalnoj Hrvatskoj. Seniori su u sezoni 2011/2012 igrali u najvišem rangu natjecanja – Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi i tri puta osvajali kup ZNS-a. Juniori su također jednom bili pobjednici kupa ZNS-a.

Seniori kluba se u tekućoj sezoni 2023./2024. natječu u Trećoj NL Centar dok su naši kadeti i pioniri od ove sezone u najvišem rangu hrvatskog nogometa, u Prvoj NL!

13 ekipa mladeži s preko 250 dječaka natječe se u ligama HNS-a i ZNS-a.

Počeci kluba

Nogometni klub Lučko jedan je od najstarijih klubova u Novom Zagrebu, osnovan je 1931. god. Kod oformljenja kluba u sportski klub “Velebit” donesena su i prva pravila ponašanja, a dobivena je i livada za odigravanje utakmica. U prostorijama današnjeg kluba postoji jedna fotografija iz tog vremena na kojoj je 10 igrača. Kad nas netko pita gdje je 11. igrač, mi u šali odgovaramo da je on snimao. Iz tih prvih početaka vrijedno je istaknuti prvog predsjednika Stjepana Srketića i istaknute igrače: Puškarić (golman), Pavlić, Ščurić, Timeri, Meglaj, Poredški, Jagić Pišk…

Franjo Puškarić slovi kao pokretač inicijative za okupljanje omladine oko nogometne lopte. Glavna ulica kroz Lučko nosi i dan danas njegovo ime, ali ne zbog nogometa, nego zato što je poginuo u španjolskom građanskom ratu na strani internacionalnih snaga, koje su se borile protiv fašizma. Klub je mijenjao imena tako da poslije prvotnog “Velebit” slijede NK Sijač, pa poslije 2.svjetskog rata NK Mlinostroj, po mjesnoj tvornici, NK Ventilator također po tvornici kojoj je Mlinostroj bio pripojen. Kao NK Ventilator nakratko izbiva iz svog sjedišta u Lučkom. Konačan i do danas nepromjenjeni naziv NK “Lučko” klub dobiva u veljači 1962.g. Iznimka je bila u jednom periodu 90-tih kada je dobio dodatak po sponzoru NK Lučko Kompresor.

Predsjednici

Od prvog predsjednika Stjepana Srketića do danas predsjednici su bili, Valent Pavlić (Tinča), Stjepan Meglaj, Stjepan Stojković, Viktor Šumiga, Ivan Metelko (u 2 navrata), Mirko Lončarić, Stjepan Kralj – Đoni (u 3 navrata), Drago Putak, Rade Kosev, Drago Vrbanović, Josip Zornjak, Juro Prčić, Stjepan Burja, M. Radačić, Božidar Jelenić, Željko Šilobodec, Ivan Herceg, Petar Plahutar. Svaki predsjednik je na svoj način dao svoj obol za dobrobit kluba i bilo bi nepravedno nekoga posebno izdvajati ali smatramo da treba reći slijedeće:
Najviše se napravilo u sportskom i materijalnom smislu za mandata Petra Plahutara od 2007.g. do 2012. Stjepan Kralj (Đoni) ostavio je dubok trag u klubu i 1963.g kad je prvi put postao predsjednik bio je najmlađi predsjednik jednog nogometnog kluba u Zagrebu. Njegova je zasluga što je klub došao na današnju lokaciju i time je udario prve temelje današnjeg stadiona.
Dizajn grba, memoranduma, natpis na stadionu i sl. autorsko je djelo našeg dugodišnjeg golmana (pionira, juniora, seniora i vetarana) Božidara Šake Bobe.

Igrači i treneri

Kroz klub su prodefilirali mnogi znani stručnjaci od legendarnog Semenića, pokojnog Rade Koseva i dr.sc. Valentina Barišića, te Ličine, Repalusta, Kasumovića, Čerčeka, Pobora, Oreškovića, Božićevića, Osibova, Biškupa, Kopića, Bašića, Čabraje, Petravića, Mladine.

Od domaćih igrača (“lučana”) treba izdvojiti one koji su svoje najveće uspjehe postizali u jačim momčadima od NK Lučko. Rade Kosev bio je član olimpijske (amaterske) reprezentacije Jugoslavije i to kao igrač NK Lučkog tada u 4 rangu natjecanja. Osim toga Kosev je igrao u 2. jugoslavenskoj nogometnoj ligi za Lokomotivu i Metalac. U najvišem rangu, 1. jugoslavenskoj nogometnoj ligi bio je golman Mladen Bačura kao član NK Zagreba. 2.ligu bivše države igrali su još Stevo Kosanović (Zagrebački plavi), Željko Lovković (Zagreb), Željko Talan (Metalac i Zagrebački plavi), a u samostalnoj Hrvatskoj 2. ligu sa svojim domaćim klubom igrao je Tihomir Škofić. U današnjem sustavu takmičenja, 2. HNL od domaćih igrača prvi je zaigrao Joško Hovorka.

Momčad iz 80-ih godina
Domaći igrači bili su okosnica momčadi sve do sredine 80-tih . Dugogodišnji domaći igrači, koji su ostavili traga su brojni i teško ih je sve nabrojati. Navijači njihova imena prenose iz godine u godinu na mlađe prema svojem sjećanju, tako da se u brojnim razgovorima ta imena često spominju. Među domaće igrače ubrajamo i nogometaše iz Ježdovca, a to je naselje osim brojnih igrača dalo i dosta vrijednih i sposobnih ljudi, koji su bili u vodstvu kluba tijekom godina pa sve do danas.

Od poznatih igrača koji su nastupali za NK Lučko kao naši igrači ili igrači na posudbi (kaljenju) treba izdvojiti slijedeće: Popovski, Vejić, Granić, Dragičević, Krpan, Bogdanović, Milas, Tot, Joksović, Klafurić, Vrdoljak, Rudar, Osibov, Palić, Galić, Kosić, Mujčin, Jozinović, Zekić, Rendulić, Rak. Blagojević, Graf, Buden, Skulić, Lučić, Lukačević, Sablić, Miro Pejić, Petrak, Sarić, Abramović, Maras, Šoljić i dr. Poseban trag ostavio je Siniša Bandalo, koji je došao u klub s 19 godina i igrao punih 13 sezona i dugo godina bio kapetan i vođa ekipe.

Rezultati

Sve do 60-tih godina prošlog stoljeća klub nije imao značajnijih rezultata i natjecao se u nižim ligama sisačkog ili karlovačkog podsaveza. Zapamćena je iz tog perioda ostala utakmica finala kupa ZNS-a protiv Dinama II, kada smo nakon vodstva od 2:0 na kraju izgubili 7:3. Sastav je od prilike bio slijedeći: Bačura, Kralj I, Kralj II, Putak, Uzum, Iviček, Smolčić, Kosev, Đorđević, Pavlić, Talan….Najbolji plasman ostvaren je na kraju jesenskog dijela 1.ZNL 1966. drugo mjesto iza vrlo dobre Dubrave. Nije na odmet spomenuti i taj sastav: Bačura, M.Kralj, Bregavac, Maceković, Kolarić, Fakin, Piškor, Kosev, Hrbud, Talan, Porecki.. Treba spomenuti još jednu generaciju s početka 80-tih godina prošlog stoljeća, koju su sačinjavali isključivo igrači iz Lučkog i Ježdovaca i koja je igrala nekoliko godina zajedno: Zrinjski (Palčić), Biškupić, Bačiček, Iviček, Kušnjačić, Kosanović (Cane), Kosanović (Čuča), Kosanović (Tošo), Meglaj, Turk, Kosanović (Čevko). Tu su još bili iz Stupnika Kralj i Kajfeš, iz Hrv.Leskovca Golubić i Garašić, Mezak iz Remetinca.

Momčad 1995.-1996.
Pravi rezultaski uzlet klub je započeo u samostalnoj Hrvatskoj od sezone 1994/1995 kada za sportskog direktora dolazi Josip Zornjak – to zovemo Zornjakovom erom. 1. mjesto u Regionalnmoj ligi Istok (Nogometni savez zagrebačke regije), iduće 1995/1996. 1.mjesto u 3.HNL Središte (Međužupanijski nogometni odbor Središte), kvalifikacije s prvacima 3.HNL zapad Stubicom i 3.HNL Istok Metalac, Sisak za plasman u 2.HNL. Bili smo pobjednici kvalifikacija, a kako je reorganizacijom natjecanja formirana 1.b HNL i pet 2.liga (središta Varaždin, Osijek, Zagreb, Rijeka i Split) sva tri kluba ušla su u novoformiranu 2.ligu središte Zagreb. Iz tih kvalifikacija pamti se pobjedonosni zgoditak Milasa iz daljine za pobjedu 1:0 u Sisku protiv Metalca kojim smo osigurali 1.mjesto u kvalifikacijama.

Momčad 1996.-1997.
Iduću sezonu ponovo prvaci i opet u višem rangu. Bila je to 1996/1997. sezona u 2.HNL – MNO- SREDIŠTE sa 72 boda, 12 više od drugoplasiranog Badel-Sesvete i 14 od trećeplasiranog Karlovca. Iz te sezone pamti se briljantna partija golmana Klafurića u Karlovcu kada je između ostalog obranio i dva jedanaesterca i tom pobjedom bio je trasiran put do prvog mjesta. Sastav iz te sezone: Klafurić- Topić, Joksović, Škofić- Tripalo (Bandalo), Bogdan, Huskić, Bogdanović, Tot- Domjančić, Milas. Trener: Barišić, sportski direktor Josip Zornjak, predsjednik Božo Jelenić. Izboren je plasman u 1.b HNL , ali ponovna reorganizacija ukinula je tu ligu i kao drugi rang takmičenja ostalo je pet drugih liga.
Sezona 1998/99 bila je tragična, opet zbog reorganizacije kao 10. plasirani klub od 16 ispali smo u 1. Zagrebačku ligu. 1999/2000 nismo uspjelu u povratku, ali smo zato 2000/01 uvjerljivo osvojili 1. mjesto i plasirali se u 3. HNL-Središte. Trener Kosanović (Čevko), sportski direktor Josip Zornjak, predsjednik Vinko Marinović. Te 2001. osvojen je i Kup ZNS-a, sjajnom pobjedom na domaćem terenu protiv Croatie-Sesvete 4:3.

Momčad 2000.-2001.
U sezoni 2002/03 vratio se na kormilo nezaboravni trener Valentin Barišić. 5. mjesto bilo je dobar uspjeh s mladom ekipom. Uspjeh je finale kupa i plasman u 32/finale kupa Hrvatske. Pobjedom na jedanaesterce u Križevcima, dobili smo za protivnika u 16/finala zagrebački Dinamo. Utakmica na domaćem terenu privukla je oko 2.000 ljudi. Dinamo je dobio s 3:0, golovima Mikića, Zahore i Sedloskog s 11.m. Naš sastav: Lukežić, Miletić, Sovina (Bogdan), Bandalo, Vajdoher, Barišić, Perković, Muškovac, Dlačić (Maran), Bijelić, Kos. Slijede mirne sezone u 3.HNL-središte, dobre utakmice, afirmacija mladih igrača i konačno sezona 2005/06 kada je s 4.mjestom izboren plasman u novoformiranu 3.HNL zapad (spojena su središta Zagreb i Rijeka u jednu 3.ligu, te Osijek i Varaždin u drugu, a Split je ostao kao treća grupa.). Tri sezone u vrhu te lige vodili su trener Barišić i sportski direktor Zornjak, a onda se umješao novi predsjednik Plahutar i postavio cilj 2.HNL: To je ostvareno 2007/2008. U drugu ligu uveli su nas: Kranjčec,-Gazilj, Bandalo, Zeljković, Jozinović -Rak, Kosić, Mujčin, Fuček- Duspara, Trgovčević.

Momčad 2010.-2011.
U drugoj sezoni 2010/2011 igranja u 2.HNL osvajanjem 2.mjesta izboren je plasman u najviši rang takmičenja 1.Hrvatsku nogometnu ligu. Taj povijesni uspjeh najbolji je dar vjernim navijačima i prijateljima kluba za 80-godišnjicu postojanja. Najveći teret u borbi za ostvarenje tog cilja ponjeli su vratari Kovačić i Kobetić, te igrači: Bosilkovski, Čunčić, Janković, Rendulić, Rogač, Burić, Štiglec, Blagojević, Mehmedagić, Petrak, Jakšinić, Rak, Sarić, Fuček (drugi igrač lige u izboru Sportskih novosti), Jelić (drugi strijelac lige), Jeleč, Ljuta. Vodili su ih glavni trener Dražen Biškup s pomoćnicima Ivanom Milasom, Željkom Kopićem i Sandrom Žufićem i sportskim direktorom Marijanom Vlakom.

Infrastruktura

Sve do 1973.g. utakmice su se odigravale na igralištu u centru Lučkog na dijelu današnjeg trgovačko skladišnog kompleksa. Te godine selimo se na današnju lokaciju kada je izgrađena drvena baraka u kojoj je bio restoran, dvije svlačionice, oružarnica, minijutarno tajništvo, kupaonice i sanitarni čvor, te travnati teren, tada su to bili odlični uvjeti za nižerazredni amaterski klub u Zagrebu. Drugi važan period je 1986. i 1987.g kada je izgrađena samostalna zgrada za svlačionice i napravljen visokokvalitetan travnati teren sa drenažom u obliku “riblje kosti”. Sve je to financirano sredstvima SIZ-a fizičke kulture općine Novi Zagreb, čiji je predsjednik u to vrijeme bio član kluba Ivan Kolarić. Treći i najvažniji period dogodio se od 2006.g. do danas. 2006.g. sportski direktor Josip Zornjak u samo dva mjeseca uz minimalna sredstva grada i uz pomoć prijatelja kluba sagradio je novu i renovirao postojeću zgradu i tako smo dobili Klupski dom I. To nam je bio uvjet da možemo igrati u novoformiranoj 3.HNL-Zapad. Dolaskom za predsjednika u ljeto 2007. Petra Plahutara odmah se počela stvarati vizija stadiona za 2.HNL. Dvije natkrivene tribine (zapadna i sjeverna) sa cca 1.500 udobnih sjedalica i Klupski dom II ( za potrebe nogometne škole), izgrađeno je za samo dvije godine.
Danas raspolažemo sa 8 svlačionica, prostorijama za trenere, liječnika i fizioterapeuta i doping kontroli, uredskim prostorima, kotlovnicom, ekonomatom, vešerajem. U Klupskom domu na jugu stadiona na I katu su klupske prostorije uprave kluba, tajništva i dvije dvorane za sastanke i press konferencije.

Najveći uspjeh kluba

U slavljeničkoj 2011.g. (80 godišnjica kluba) zaigrali smo u elitnom razredu hrvatskog nogometa od 16 klubova. Liga se igrala pod nazivom sponzora: MAXtv Prva liga. To smo ostvarili osvojenjem 2.mjesta u 2.HNL i tako ušli direktno u najviši rang hrvatskog nogometa.

Prvoligaška momčad NK Lučkog
Treneri: Prvih 5.kola glavni trener bio je DRAŽEN BIŠKUP s kojim je ekipa i ušla u 1.ligu, a od 6 kola njegov dotadašnji pomoćnik ŽELJKO KOPIĆ, koji je za pomoćnika doveo ZLATKA BAŠIĆA. Trener vratara bio je SANDRO ŽUFIĆ.
Sportski direktor do 4.kola bio je MARIJAN VLAK, a od 5.kola tu je funkciju vršio SANDRO ŽUFIĆ. Liječnik: Dr. MARIO MALOVIĆ, fizioterapeuti: TOMICA MADJERČIĆ i DINO KOLEGA, ekonom: IVAN TURK, predstavnik kluba: IVAN KOLARIĆ.
Igrači (prema minutaži): Željko Kovačić (100%), Nikola Žižić, Vinko Buden, Krunoslav Rendulić, Nikola Rak, Slavko Blagojević, Leopold Novak, Oliver Petrak, Hrvoje Kovačević, Zlatko Palčić, Miroslav Pejić, Josip Fuček, Miroslav Šarić, Ivan Graf, Mario Burić, Elvis Sarić, Davor Rogač, Andre Silva Batista, Haris Mehmedagić, Matej Jelić, Marin Zulim, Marko Lončar, Saša Hojski, Jurica Jeleč, Sandi Hudorović, Matija Poredski, Zvonimir Ivanković. Još su konkurirali: golmani: Nikola Jurin i Kristijan Dumenčić, te Franko Barišić i Joško Hovorka, te juniori: Sviben, Dragičević i Žuljević.
Osvojili smo 13 mjesto, sa 6 pobjeda, 13 nerješenih i 11 poraza, gol razlikom 29:36, i osvojenim 31 bodom. Kako se liga smanjila sa 16 ekipa na 12 kao 13 plasirani klub ispali smo iz lige. I u toj jednoj sezoni ostavili smo traga. Pamtit će se sjajna pobjeda na Poljudu protiv Hajduka od 2:1, pobjeda u Vinkovcima 3:1, odlična igra već na startu u 2. kolu na Kantridi protiv Rijeke (poraz 1:0), kada smo pokazali da ćemo se ravnopravno nositi s najmanje 10-tak klubova u ligi. Da smo igrali na svom stadionu možda bi ostali u ligi od 12 klubova.

Strijelci: Rak, 6, Novak i Petrak 4, Šarić i Fuček 3, Sarić i Pejić 2, Buden i Blagojević 1 i 3:0 bb protiv Varaždina. Najbolji asistent bio je Novak s 5 a slijedi ga Rak sa četiri dodavanja za pogodak. Sastav (prema minutaži): Kovačić – Palčić (Buden), Žižić, Buden (Graf), Rendulić – Kovačević (Sarić), Blagojević, Petrak (Burić) – Rak, Novak (Šarić), Pejić (Fuček).

Kao domaćini igrali smo na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, jer naš stadion u Lučkom nije ispunjavao kriterije 1.lige, te ovim putem zahvaljujemo NK Zagrebu na gostoprimstvu i tehničkoj podršci. Izvršni odbor kluba na čelu s predsjednikom Petrom Plahutarom i zamjenikom Vinkom Marinovićem, te rukovodstvom kluba: Josip Zornjak, glavni direktor i Ivan Kolarić, tajnik uspješno su obavili vrlo zahtjevnu zadaću igranja prve lige.

Moramo posebno naglasiti i rad nogometne škole koja dolaskom Josipa Kautera ostvaruje konstantan napredak te je u sezoni 2022./23. ostvarila fantastičan uspjeh, kategorije kadeta i pionira kvalificirale su se u najviši rang hrvatskog nogometa odnosno Prvu nogometnu ligu.

Sada imamo blizu 300 dječaka i djevojčica u 10 selekcija mladeži.

Uprava

OSNOVNI PODACI :

Predsjednik kluba: Goran Drmić

Direktor kluba / sportski direktor: Igor Jugović

Tajništvo: Ivana Deisinger

Voditelj škole nogometa: Josip Kautero

Dopredsjednici kluba: Miljenko Celić, Franjo Ribić

Članovi izvršnog odbora: Damir Petričević, Marinko Livaja, Josip Čarapina, Marijan Knezović, Hrvoje Bojanić, Ivo Dovođa